Pro vitrea 2023

MATIAS KARSIKAS

Matias Karsikas, s.1989 on kuvanveistäjä ja Suomen vuoden nuori muotoilija 2020. Karsikas on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa keramiikka- ja lasitaidetta ja sittemmin muotoilua Aalto-yliopistossa.

Juryn perustelut

Palkintoraati kiittää Matias Karsikasta vahvasta ja persoonallisesta muotokielestä, jota hän taiten ja laadukkaasti toteuttaa. Karsikkaan teokset saavat suomalaisen designperinteen tavoin usein inspiraationsa luonnosta. Valmiit teokset ovat kuitenkin hyvin mielikuvituksellisia ja moderneja.

Karsikkaan tapa käyttää lasia yhtenä elementtinä muiden materiaalien kanssa saa kiitosta. Hän käyttää teoksissaan keramiikkaa, puuta ja lasia yhdistellen näitä materiaaleja ja värejä rohkeasti ja luovasti, käyttäen niitä joko kiinnittämään huomiota tai sulauttaa ne visuaalisesti teosten muotoon tai tekstuuriin.

”Karsikas tekee moderneja veistoksellisia teoksia, jotka jäävät mieleen. Hän on taiteilija, joka herättää mielenkiinnon minne hänen ilmaisunsa ja luovuutensa vie seuraavaksi”, palkintoraati summaa.

Kultasammal, yksityiskohta

Vuoden 2023 Pro vitrea -palkintojuryyn kuului Suomen lasimuseon ystävien hallituksen jäsen Jyrki Kippola, Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther ja amanuenssi Uta Lauren, Iittalan lasitehtaan tuotekehityspäällikkö Minna Piispanen, sekä vierasjäseneksi kutsuttu taiteen tuntija ja keräilijä Rafaela Seppälä.

Pro vitrea -palkinnon suuruus on 3000€. Lisäksi palkinto sisältää mahdollisuuden uusien teosten valmistukseen ja kokeiluihin Iittalan lasitehtaalla, sekä näyttelyn Suomen lasimuseossa.

Alkemistin uni