Kategoriat
Vuosikirja

Suomalaisen lasin vuosikirja 2014

Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2014 on artikkeleita vanhoista ja uusista suomalaisista lasiesineistä sekä niiden tekijöistä. Tässä artikkelikokoelmassa esitellään keväällä toimintansa lopettaneen Nuutajärven lasitehtaan historiaa ja tehtaan viimeisestä työpäivästä on tehty kuvareportaasi.

Jean Sibeliuksen tytär Heidi Blomstedt tunnetaan keraamikkona, mutta tässä kirjassa hänet esitellään lasin muotoilijana. Nämä Riihimäen lasin ja Kumelan lasitehtaan valmistamat esineet eivät levinneet koko kansan keskuuteen ja ne tunnetaan huonosti myös lasiesineiden keräilijöiden keskuudessa. 1970-luvulla Blomstedtin esineitä markkinoitiin tuotenimellä Lumilasi.

Suomalaisen lasinvalmistuksen varhaisinta historiaa 1600-luvulta valotetaan Gustaf Jungin pulloja Uudestakaupungista –artikkelissa. Suomalaisen taidelasin nykyisyys ja tulevaisuus on suurelta osin itsenäisten lasistudioiden varassa. Näiden pienyrittäjinä toimivien muotoilijoiden ja lasinpuhaltajien tuotannon esittelyyn käytetään lähes puolet kirjan 128 sivusta.

Vuosikirjan ideana on esitellä viimeksi kuluneen vuoden aikana tapahtunutta tuotantoa ja toimintaa. Kirjan loppuosassa julkaistaan tiedot Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävät ry:n toiminnasta vuoden 2013 aikana. Muutaman sivun laajuisesti esitellään mielenkiintoisia esimerkkejä suomalaisten huutokauppatalojen vasarahinnoista viimeksi kuluneen vuoden ajalta.

Suomalaisen lasin vuosikirja 2014 on sarjan ensimmäinen teos. Vuosikirja on siitä lähtien julkaistu vuosittain.

Kirja on nelivärinen ja sen sivukoko on madallettu A4 (28×21 cm), sivumäärä on 128 ja painos 2000 kappaletta. Kirjan ISSN-tunnus on 2342-3722 ja se on painettu kotimaisena työnä Vammalan kirjapainossa.