Kategoriat
Vuosikirja

Suomalaisen lasin vuosikirja 2015

ämä on järjestyksessään toinen Suomen lasimuseon ystävät ry:n julkaisema Suomalaisen lasin vuosikirja. Viime vuonna julkaistu ensimmäinen vuosikirja sai myönteisen vastaanoton ja tästä on hyvä jatkaa. Tarkoituksenamme on kehittää teoksesta arvostettu julkaisukanava artikkeleille, jotka koskevat uusia ja vanhoja suomalaisia lasiesineitä, niiden valmistusta sekä keräilyä.

Tämä vuonna Suomalaisen lasin vuosikirja on samalla yhdistyksemme 30-vuotisjuhlajulkaisu esitellen Suomen lasimuseon ystävät ry:n menneiden vuosien toimintaa.

Uuden suomalaisen lasin osuus on kirjassamme tänä vuonna pienempi, koska alkuvuoden ajan on lasimuseossa Riihimäellä ollut esillä Suomen lasi elää 7 -näyttely ja sen yhteydessä on julkaistu upea kirja, joka esittelee suomalaista lasimuotoilua vuosien 2010-2014 ajalta.

Uutta tänä vuonna on osuus, jossa julkaistaan Nuutajärven lasitehtaan vuoden 1930 kaiverrettujen koristelasiesineiden kuvasto. Tehdas oli silloin Costiander & kumppanin omistuksessa ja tuolla aikakaudella Nuutajärvellä tehdyistä lasiesineistä on ollut aika vähän tietoa saatavana. Pyrimme paikkaamaan tuota vajetta julkaisemalla silloin valmistettujen esineiden kuvia mittatietoineen.

Vuosikirjassa julkaistaan tietoja Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävät ry:n toiminnasta vuonna 2014. Lisäksi esitellään mielenkiintoisia otteita viimeksi kuluneen vuoden aikana suomalaisissa laatuhuutokaupoissa myydyistä lasiesineistä.